zondag 7 mei 2006

De schaapskooi van het Speulderbos en de EU

Het Speulderbos lag er vandaag prachtig bij: mooie oude bomen, soms uiterst grillig omdat de rechte bomen vroeger eerst werden geoogst, met fris groen blad waar het zonlicht doorheen filtert. We fietsten rond Drie, dat volgens een ANWB gidsje al in 855 werd beschreven. Maar de bewoning op de Ermelose heide is veel ouder: de grafheuvels die je er ziet zijn tot 5000 jaar oud, en hebben ook de tanks van het Nederlandse leger overleeft. Er is ook weer een echte schaapskudde met moderne herder. En zijn nieuwbakken schapendrift (de schuur) is gedoteerd met EU subsidie. De schapen zelf profiteren vermoedelijk ook van EU beleid, maar dat vermeldde het bord niet.
Met S., communicatiedeskundige, leidde het tot een korte discussie of de EU hier nou slim aandoet, zo'n bord en subsidie voor zo'n project. Aan de ene kant zien we zo eens dat de gewone man ook wat aan de EU heeft en krijgt de EU een gezicht. Anderzijds kom je nu overal in Europa van die borden tegen, waarbij je je gaat afvragen of dat nu een efficiente wijze van ons belastinggeld rondpompen is: kan Ermelo of desnoods Gelderland die schaapskooi zelf eigenlijk niet betalen?
We besloten dat de laatste visie de overhand begint te krijgen - in ieder geval bij Nederlanders die momenteel bovengemiddeld kritisch zijn op de EU, zo bleek dit weekend uit de Eurobarometer van de Commissie.

Geen opmerkingen: