dinsdag 9 mei 2006

Het zout komt

De Eemlandhoeve is een boerderij-vergaderzaal-winkel bij Bunschoten en een concept op zich. Ik was er vandaag en er is veel over te melden, maar ik wilde het even hebben over verzilting, want daar hadden we het terplekke over.
Hogere waterstanden en dalende gronden doen de kans op verzilting van ons grondwater toenemen, zo wordt door sommige deskundigen beweert. En zoet water wordt schaarser en meer gewenst dan brak water, dus lijkt er een probleem te gaan ontstaan, zeker voor de plantenteelt. Verzilting kun je bestrijden (dat doen we al eeuwen), maar je zou ook kunnen overwegen er mee te leven, of zelfs er voordeel uit te halen. Dat is weer eens een andere kijk op de zaak.
Maar erg realistisch is die kijk niet, zo kreeg ik de indruk. Er is ook in de toekomst behoefte aan landbouw en ook in Nederland zal landbouw blijven, er is geld te verdienen met meer zout-tolerante gewassen in gebieden waar verkeerd is beregend, maar de introductie van de zouttolerante tulp of een zoutminnend Bintje lijkt nog ver weg. Mijn taxatie is dat er nog genoeg met die gewone variant van die producten verdiend wordt om verzilting te bestrijden of de teelt naar een ander deel van Europa te verplaatsen. En dat de eerste 50.000 ha verzilte grond aantrekkelijk zijn als drasland in een natuurbestemming (met een beetje toerisme).
De fout die hier namelijk al snel gemaakt wordt, is dat een transitie-idee op verzilting wordt geplakt, terwijl wanneer je de problematiek vanuit het gebied of de productie analyseert (waar het over tientallen jaren in een langzaam tempo aan de orde komt), er goedkopere bestaande oplossingen worden verkozen. Met andere woorden het huidige systeem dreigt niet echt vast te lopen. Dat was bij bv. ruimte voor de rivier wel het geval. Ook is het alternatief niet buitengewoon profijtelijk. Maar goed, het is ook een kenmerk van transities dat sommigen te lang in het oude systeem blijven geloven.
Dat neemt niet weg dat zo'n project leuke en op het eerste gezicht realistische innovaties oplevert voor bv. het kweken van tong of het bedrijven van zeebouw: oogst en mogelijk ook teelt van zeewier voor allerlei ingredienten. Daar moeten nog wat ondernemers en financiers voor worden gezocht.

Geen opmerkingen: