woensdag 28 februari 2007

kleinschalige bouw in het Groene Hart

Een interessant voorstel eerder deze week van een vereniging van projectontwikkelaars: laat ons oude verrommelde bedrijfspanden en andere locaties (glas) in het Groene Hart opkopen (of onteigenen?) en bebouw die met luxe huizen. Daar knapt het landschap van op. Het leverde bijval op van milieu- en natuurorganisaties.
Deels zijn hier al regelingen voor overigens, en eigenaren van die panden zouden dat dus ook zelf al kunnen doen. Vanuit landschapsoogpunt moet je overigens dan hopen dat het ook blijft bij het vervangen van een oude kas door 2 luxe huizen en dat het geen aanleiding is om een derde en vierde huis er naast te bouwen. Of 3 ha er omheen af te zetten met witte paardenhekken. Het idee is natuurlijk dat die eerste twee dat tegenhouden omdat de waarde van hun pand dan daalt, maar dat is soms nog maar de vraag of dat werkt.
Een deskundige die de sector kent vertelde me dat het ook wel interessant is dat de grote projectontwikkelaars dit voorstellen. Nu de Vinexlocaties op zijn en er geen beleid is voor nieuwe, komen ze zonder werk en krijgen kleinere lokale ondernemers (in samenwerking met leveranciers van catalogushuizen) een betere concurrentiepositie. Misschien is dit ideetje dus ook een vlucht naar voren om werk te krijgen - waar op zich natuurlijk niets tegen is.

Geen opmerkingen: