dinsdag 6 februari 2007

lijstje: agro in de haven

Dit weekend werd me een fantastische reisgids ter hand gesteld: The ports portable - a cultural travel guide to the port cities of Antwerp, Hamburg & Rotterdam. Eric van Hooydonk, professor in maritime law aan de universiteit van Antwerpen, en Patrick Verhoeven, secretaris generaal van een zeehaven lobby organisatie in Brussel zijn de auteurs. Ze schreven een echte reisgids, maar dan vanuit havenperspectief. Dus wel de citrus exchange, de water taxi, de crooner ex-kraandrijver Lee Towers en Boymans van Beuningen (gesticht door de havenbaronnen), maar niet Blijdorp. Fraai uitgegeven en een absolute aanrader.

Het boek helpt me mijn belofte van gisteren na te komen: een lijstje van agro-sites in de Rotterdamse haven:
    1.
  1. Het Boerengat - een van de oudste delen van de haven, bij het Haringvliet in het drasland voor de dam in de Rotte. What's in a name

  2. Parklaan 8: het hoofdkantoor met fraaie entree van de Graan Elevator Maatschappij, later bekend als de GEM. Een soort Steenkolen Handels Vereniging in Granen (en later in veevoer) met een kantoor uit de tijd dat daar nog goed geld aan werd verdiend.

  3. De Dubbelde Palmboom (en dus niet: dubbele) in Delfshaven: het oude graanpakhuis dat een beroemde distilleerderij werd

  4. De Merwehaven met de fruitterminal. Volop in bedrijf bij Seabrex. En de citrus veiling is om de hoek.

  5. De Van Nelle fabriek voor tabak, koffie en thee. Een architectonisch monument van glas en licht. De architect was Johannes Brinkman. Nu een ontwerpfabriek.

Geen opmerkingen: