maandag 21 mei 2007

negatieve informatie zegt ook wat

Ook in de landbouw willen onderzoekers nog wel eens allerlei zaken weten die nogal gevoelig liggen: wat verdient je partner, gebruik je wel eens groeibevorderaars, loos je wel eens (per ongeluk of expres) verontreinigd water in de sloot etc. Daar krijg je natuurlijk niet makkelijk een goed beeld van - het zijn belastende vragen die uitnodigen tot liegen.
Daar heeft nu iemand wat op gevonden, las ik vandaag: verzamel negatieve informatie - de dingen die mensen niet doen of niet hebben. Als je in een enquete mensen vraagt van een rijtje zaken aan te kruisen wat ze zeker niet doen, kun je een schatting maken van wat men wel doet.
Het idee komt uit de cryptografie waar men ook wel 'negatieve' databases hanteert. In plaats van een lijst credicard nummers, een lijst van alle nummers die geen credit card zijn. Dat lijkt hetzelfde, maar in die laatste lijst kun je wel controleren of iets wel of niet een creditcard nummer is, maar minder makkelijk nagaan welke nummers er wel zijn of welke in Zevenhuizen thuis horen.

Gelezen in The Economist, 2.9.2006 The non-denial of the non-slef, over secure computing

Geen opmerkingen: