maandag 20 augustus 2007

FAZ: bioboeren geen exoten

Dezelfde FAZ van vrijdag jl besteedde aandacht aan de biologische landbouw. Bioboeren zijn geen exoten meer, zo kopte het liberale dagblad uit Frankfurt. Met de economie groeit ook de markt voor biologisch, nu 3% van de markt. De jaren dat het aanbod sneller groeide dan de vraag (door een boer in de FAZ de 'Kunast-Blase' genoemd, naar de ambiteuze Groene minister van Landbouw) zijn voorbij en sinds eind 2005 stijgen de prijzen duidelijk.

Zo'n 5% van het areaal in Duitsland is nu bio, en de FAZ heeft dan ook een bedrijf gevonden van 300 ha. Het blad wijst er op dat de biologische landbouw gezien de hoge subsidies per ha voor de algemene middelen nog al duur is, en daarbij passend verklaart betrokken ondernemer dat wat hem betreft de subsidies via een overgangstermijn wel volledig kunnen verdwijnen.

Zijn argument is vooral dat niet de boeren maar de ambtenaren en consultants van de premies leven, zoals degenen die de subsdiegerechtige oppervlakte nameten. Op driehonderd ha mag er niet meer dan 2 ha verschil zijn en dat zou meer dan de 'Messtoleranz' zijn.

administratieve lasten
Economen hebben het ook niet zo op subsidies en delen het probleem van administratieve lasten. Toch lijkt me dat die 2 ha te overkomen is. Toegegeven: agrarische oppervlaktes zijn moeilijker te meten dan je denkt. In de jaren 80 hadden we in Brussel eens een hele discussie over Portugese boekhouddata van een klein bedrijfje waar de percelen samen veel groter waren dan het totale bedrijf. Dat Portugese bedrijf had een veelhoekig hellend perceel met verschillende gewassen waarvan sommige na elkaar werden geteeld, andere tussen elkaar, en sommigen zelfs "over" elkaar (zoals zaaien onder dekvrucht: graszaad of karwij al inzaaien voor het vorige gewas, veelal graan, is geoogst). Maar erger nog: op het eind van het perceel stond een muur waartegen druiven groeiden en boven op die muur was er nog een halve meter grond waarin olijvenbomen stonden die voor de helft boven het perceel hingen en voor de helft boven een licht glooiende rotshelling die van niemand was. Ga er maar aanstaan om de oppervlakte te bepalen.


GPS in Hessen
Ondanks deze ervaring vermoed ik dat je heden ten dage met gps-technologie in Hessen toch een heel eind komt. En het zou toch te gek zijn als de Duitse of EU wetgeving die 2 ha als absoluut per bedrijf neemt, en niet een afwijking van bv. 1%. Ten slotte zijn die bedragen die worden uitbetaald ook niet op de cent nauwkeurig te onderbouwen. Al met al lijken me er goede redenen subsidies af te bouwen, waaronder administratieve lasten, maar de Messtoleranz is wel zo ongeveer het laatste waar ik aan denk. Ik vermoed trouwens dat iemand met 300 ha denkt dat hij de concurrentie wel aankan. Wat hem siert.

En in ieder geval is de boodschap van de FAZ (en ik had dezelfde indruk uit discussies in Nederland) aan ondernemers dat er op dit moment in de biologische voedingsmarkt ruimte is. Resultaten uit het verleden zijn de enige garantie voor goede beslissingen over de toekomst.

FAZ: Bio-Bauern sind keine Exoten mehr. 17.8.2007 De foto nam ik eerder dit jaar in Servie

Geen opmerkingen: