zaterdag 5 januari 2008

Bedrijfsovername adviezen

De GIBOgroep stuurde mij een exemplaar van hun nieuwe boek "Als je bedrijf je leven is". Het is een zeer leesbaar boek voor iedereen die wel eens nadenkt of na zou moeten denken over een bedrijfsovername. Goed leesbaar, verluchtigd met bruikbare interviews en mooi vorm gegeven. Ook een heel compleet boek inclusief een hoofdstuk over bijvoorbeeld onderhandelen.
Opvallend vond ik twee dingen: het boek begint terecht met een hoofdstuk over "leven na het bedrijf". Niet alleen (denk ik) om de verkopers niet in een zwart gat te laten vallen, maar vooral omdat het proces zoveel makkelijker loopt als je als verkoper een (positief) beeld hebt van wat je wil doen na de verkoop van iets waar je lange tijd, zo niet je hele leven, hard voor gewerkt hebt. Loslaten is niet simpel.

Het tweede opvallende is dat het boek zowel voor de agarische sector is geschreven als voor het MKB. En hoewel er natuurlijk wat accentverschillen zijn (gezinsbedrijven in de landbouw worden vaak in de familiesfeer overgenomen omdat het voor een starter niet te betalen is), die ook in aparte hoofdstukken worden belicht, valt toch vooral op dat een zeer groot deel van de problematiek gelijk is; en daar waar dat niet zo is, is het wel eens leerzaam om over de MKB schutting te kijken.

Kortom: mkb en agrarisch beginnen ook op dit punt in elkaar over te lopen. Dankzij overname van kantoren en een relatief krimpende agrarische markt t.o.v. de mkb-markt komt zo'n overloop de accountantskantoren goed uit - anders hadden ze twee boeken moeten maken. Het beeld dat de boekhoudwereld soms wat conservatief is (ook niet verkeerd bij jaarrekeningen) kan hiermee ook weer worden bijgesteld: een innovatief boek.

Jan Breembroek, Anneke van der Heijden, Sylvester Schenk en Maarten Zemann: Als je bedrijf je leven is. ISBN 9789054391722 / Reed Business Information

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Krijn,

Fijn dat het boek jou zo goed is bevallen. Een prettige verrassing dat je de boodschap zo zuiver hebt opgepikt. Het was inderdaad een hele klus om de gangbare agro- en MKB-praktijk in één boek te stoppen en ik ben er zeer tevreden over dat het (blijkbaar) goed is gelukt.

Vriendelijke groet,
Anneke van der Heijden,
Coördinator Kenniscentrum GIBO Groep

krijn j. poppe zei

Dank voor de reactie, graag gedaan. Dit bericht is het best gelezen bericht van de weblog tot nu toe en heeft in een paar dagen tijd ruim 150 lezers extra getrokken. Vermoedelijk danzij verspreiding binnen de GIBO groep. Nieuwe lezers uit die kringen - welkom.