dinsdag 15 januari 2008

Leontief en landbouweconomen

Economen wordt nog al eens verweten erg theoretisch bezig te zijn, met weinig oog voor de werkelijkheid. Een econoom is iemand die alles begrijpt van de prijs maar niets van de waarde.

De beroemde kwantitatief econoom Wassily Leontief sprak in 1970 de Amerikaanse vereniging van economen toe, o.a. over de doorgeschoten theoretische, wiskundige aanpak die niet altijd meer een duidelijk verband had met de praktijk.

Hij maakte een uitzondering voor de landbouw-economen, die hij ten voorbeeld hield aan de rest van de economen: "an exceptional example of a healthy balance between theoretical and empirical analysis and of the readiness of professional economists to cooperate with experts in the neighboring disciplines". Hij wees in dat verband op de uitgebreide agrarische statistiek, de samenwerking met de landbouwwetenschap en de andere social sciences en de snelle toepassing van geavanceerde wiskundige statistiek, niet als vervanger voor empirisch onderzoek maar als een aanvulling.

Mooi voor ons zelfbewustzijn - en nu maar hopen dat dit sinds 1970 zo gebleven is en niet het gevolg is dat in sommige uithoeken de wereld 20 jaar achterloopt.

Ontleend aan het presidential address van Otto C. Doering III voor de AAEA in Portland (foto), nu in druk in de AJAE.

Geen opmerkingen: