donderdag 17 januari 2008

Lijstje: grote groene misverstanden

Het moeizaam voortmodderen van reconstructiecommissies kan ook nog wat moois voortbrengen. Zijn ergenis zette Arcadis medewerker Leo Lamers aan tot het publiceren van een erg goed boekje: Het grote groene misverstand - ontmaskering van een tunnelvisie op de landbouw en het landelijk gebied (afgelopen zomer verschenen bij Landwerk, ISBN9879077824047).
In gewoon Nederlands, zonder ook maar in een zin te verwijzen naar enige economische theorie (maar daar wel consistent mee), legt Lamers uit hoe het echt zit met de economie van het platteland. Goed verluchtigd met toepasselijke foto's, kaarten en kaders. Als je ook maar enigszins een greintje waarheid ziet in een van onderstaande misverstanden (die ik aan Het Grote Groene Misverstand ontleen), lees dan onmiddelijk dit boek:

  1. Dagelijks stoppen 10 boeren met hun bedrijf en daardoor neemt de landbouwproductie af, verloedert het platteland, verdwijnen de koeien uit het landschap en verpauperen de dorpen. Als we niet uitkijken zijn we voor ons voedsel straks afhankelijk van het buitenland.
  2. Landbouw verdwijnt uit Nederland
  3. Nu is het nog de steun aan de landbouw die helpt het landschap een beetje open te houden. Maar wie doet dat als de boeren wegtrekken? De landbouw heeft ook veel kapot gemaakt, het verdwijnen ervan schept ook nieuwe kansen (die is speciaal voor RPB Directeur Wim Derksen, die die uitspraak deed in 2005)
  4. Als landbouwprijzen blijven dalen, de grenzen opengaan voor Oost-Europa en er dagelijks tien boeren stoppen, dan moet het doek wel vallen voor de Nederlandse landbouw
  5. Zorgt de afname van het aantal landbouwbedrijven niet vanzelf voor afname van de milieuproblemen en zijn al die milieuregels voor de landbouw dus wel nodig? En zijn de resterende milieuproblemen niet gewoon op te lossen met technische maatregelen?
  6. Als zoveel landbouwbedrijven stoppen, komt er vanzelf meer ruimte voor natuur. Sterker nog: nieuwe natuurgebieden kunnen drager zijn voor de vrijgekomen landbouwgrond
  7. Doordat zoveel boeren stoppen, verloedert het landschap. De landbouw is immers de beheerder van het landschap.
  8. Al heel lang wordt de noodklok geluid over het landelijk gebied. Doordat er minder landbouwbedrijven komen, krimpt de economie van het landelijk gebied en dreigen openbaar vervoer, het postkantoor, de school en de laatste kruidenier uit de dorpen te verdwijnen.
  9. Als Nederland zoveel landbouwproducten exporteert lijkt onze voedselvoorziening vanzelfsprekend gegarandeerd te zijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

Aha! Is dit een reactie op En de boer, hij zocht voort...?

Als het hier genoemde rijtje allemaal echte misverstanden zijn,dan hoeft de noodklok dus absoluut niet worden geluid over het agrarische deeel van nederland?