woensdag 30 januari 2008

maakbare natuur - welke natuur?

Op veel plaatsen gaan de draglines (bestaan die nog?) het land in om het landschap terug te brengen in de oorspronkelijke natuurlijke staat. Rechte kanalen worden weer meanderende beken.
Zelfs in de Verenigde Staten, zo las ik in de wetenschapsbijlage van de NRC afgelopen week. Daar worden riviertjes weer hersteld in pre-koloniale staat. Althans dat dacht men, maar niets is minder waar.
Want voor de kolonisten kwamen, waren de huidige rechtgetrokken beken helemaal niet meanderend. Dat meanderende, zoals bij ons in de Geul en de Roer, is gekomen door het plaatsen van molens met hun schepraderen in het water. Toen die er nog niet waren, hadden zulke rivieren heel vaak niet 1 (hoofd)stroom, maar meerdere stromen, die hier en daar in elkaar vloeiden (op vlak land) en dan via verschillende stromen en poelen zich weer voortzetten op weg naar zee.

In Nederland of breder nog West Europa wist men dat al lang, zo blijkt uit het artikel. Zelfs de Romeinse invloed kun je nog terugvinden in de loop van rivieren. En heeft men zich al lang neergelegd bij het idee dat je de oorspronkelijke staat van de rivier niet herstelt, maar een historisch beeld van de rivier dat je nu blijkbaar aanstaat. Voor de Amerikanen is het nog even wennen blijkbaar.

Geen opmerkingen: