dinsdag 22 januari 2008

sms en olie

Nog even terugkomend op mijn blog van gisteren: er wordt in Europa ge-smst en in de VS niet (of veel minder) omdat locale telefoongesprekken in de VS zeer goedkoop of zelfs gratis zijn, en in Europa veel duurder. Dat verleidde tieners met een kleine beurs indertijd om net als in Azie het sms'en te leren om hun locale vriendjes te contacten. Die verklaring miste Robert Frank nog in zijn boek en hij liet me inmiddels per mail weten ingenomen te zijn met deze toelichting. Verder gewoon lezen dat boek.
Maar in deze tijd van beurscrisis en dalende koersen wilde ik het nog even hebben over de koers van olie. Die was onlangs even 100 dollar en dat leverde weer dat Joop-den-Uijl-gevoel op dat de wereld nooit meer zou worden zoals hij was. In de laatste editie van Shell Venster, het PR blad van Kon. Olie, laat CEO Jeroen van der Veer daarover zijn licht schijnen.
Hij houdt rekening met vertraagde vraaguitval, als consumenten zuiniger autos en schepen gaan kopen. En "in elk geval nemen wij voor onze investeringsbeslissingen een veel lagere olieprijs om te zien of de projecten ook dan nog rendabel zijn. Je kan die 'moeilijke olie' (golf van mexico, teerzanden) winstgevend produceren bij aanzienlijk lagere olieprijzen dan honderd dollar". Olie en granen: producten met veel vaste kosten en lange investeringscycli en dus ingebouwde garanties voor sterke prijsfluctuaties. Net aandelen - het verleden is de enige garantie voor de toekomst, what else. De wereld blijft zoals hij was want 'nieuwe economie' maak je maar zelden mee.

Geen opmerkingen: