donderdag 6 maart 2008

Nostalgie in nieuwe verpakking

De nostalgie naar de landbouw werd tot nu toe vooral onderhouden door de afbeeldingen van rietgedekte boerderijtjes in jaren vijftig stijl op de yoghurtpakken.
HP/De Tijd zet voor dit doel nu Oost-Europa in. Ik was afgelopen dagen op de Wageningse berg om een cursus over de zuivel en zuivelmarkten te helpen geven (wat overigens een boeiende gelegenheid was om met interessante mensen de Europese sector en zijn problemen door te nemen), en het gelijknamige hotel verwelkomde mij met een aantal bladen op de hotelkamer. Waaronder de HP/De Tijd uitgave van 1 februari met als cover In de Ban van de Boer. In het omslagverhaal grijpen Roelof Bouwman en Beatrijs Ritsema "Boer zoekt vrouw" aan om de hang naar het platteland te verklaren uit de behoefte aan natuur, authenticiteit en geborgenheid.
Tot mijn verbazing is het artikel geillustreerd met een foto over twee pagina's die overduidelijk in Oost-Europa is genomen: met de vork worden grote hopen hooi op een platte tweewielige wagen getast, met daarvoor een Belarustrekker (of iets soortgelijks Oosteuropees), op de achtergrond staan houten telefoon/electriciteitspalenmaar sommige kleding is echt niet uit de jaren vijftig.
Wat mij betreft is de foto van HP/de Tijd dus uit de verkeerde tijd - blijkbaar was er geen leuke kleurenfoto meer uit de jaren vijftig of zestig. En vooral uit de verkeerde plaats: er is helemaal geen hang naar de plattelandsbeleving vanachter het ijzeren gordijn.

Op de foto hierbij nostalgisch maisdrogen in Oostenrijk

Geen opmerkingen: