vrijdag 7 maart 2008

social business

Je leest steeds meer over Social Business - Sociale Zaken. Een soort mengvorm tussen kapitalistische bedrijfsvoering en weldoenerij. Het lijkt twee invalshoeken te hebben: aan de ene kant het toepassen van bedrijfsmanagement in bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking - net zoals dat eerder in public government gebeurde. De in ICT en finance rijk geworden amerikanen hebben daar een boost aangegeven.

En aan de andere kant vanuit een soort social corporate responsibility het opzetten van bedrijven waar de investeeerder afziet van dividend of rente, maar verder als een (non-profit) bedrijf gemanaged wordt. Vergelijkbaar met onderwijsinstituten of ziekenhuizen of woningbouwverenigingen maar dan ook vaak in de derde wereld. Met de eigenaar / investeerder als sponsor voor zijn opportunity cost van kapitaal. Kortom allemaal goed dat het gebeurt, maar economisch theoretisch niet zo schokkend.


Naar aanleiding van enkele boekrecensies in the Economist 23.2.2008; op de foto een muurdetail van de universiteit van Sevilla, voorheen de grootste tabaksfabriek van Europa en basis voor een opera van Bizet over ene Carmen.

Geen opmerkingen: