zondag 6 april 2008

afrikaantje uit Tunis

Een tijdje geleden vroeg ik hier waarom een afrikaantje (de bloem) een afrikaantje heet. Die blog deed een van de lezeressen in de boeken duiken en met wat heen en weer postings (zie de oorspronkelijke blog) lijkt het verhaal nu als volgt: de plant komt uit Mexico en moet op een van de eerste reizen van Columbus mee naar Europa gebracht zijn. Vervolgens heeft de plant zich ook over het mohammedaanse Noord Afrika verspreid en als Karel V in 1535 Tunis veroverd, brengt hij de bloem mee naar zijn hof in Brussel, waarna de bloem vanaf die tijd in het Nederlands Afrikaantje heet en in het Engels African Marigold. Wie meer weet, reagere.

2 opmerkingen:

Lizet Kruyff zei

ai, dat gaat me iets te snel. Ik weet niet of Karel V het afrikaantje naar Brussel meenam. Het kan ook zo maar zijn dat het afrikaantje in Spanje bleef, opgepikt werd door de rondneuzende Italiaan uit de eerdere posting en zo naar Clusius in Nederland kwam.

krijn j. poppe zei

tja, dat zou ook kunnen. Je geschreven bron over Casabuono is mogelijk sterker dan de onbevestigde website tekst dat Karel V van Flor Africanus sprak. En een naam geven is nog wat anders dan zaad transporteren. Het wordt langzamerhand een interessant onderwerp voor een student die nog een scriptieonderwerp zoekt..