dinsdag 20 mei 2008

antraciet

Dit weekend schreef ik een bijdrage voor een boerderijenboek dat in Flevoland wordt gemaakt. En zo kreeg van het plankje IJsselmeer-memorabilia een in 1987 gemaakt boekje (brochure is misschien een beter woord) in handen over 25 jaar cooperatie in de Flevopolders. De term Flevopolders (de provincie bestond toen nog niet of nauwelijks) omvatte nog niet de NOP.
Het boekje is uitgegeven door ALKO, de toenmalige cooperatie die later opging in Agrifirm, maar dat wisten ze toen nog niet - ze hadden net een fusie achter de rug tussen de Cebeco cooperatie Lelyland en de Handelsraad cooperatie CAVV 'Dronten'. Eind jaren vijftig werd er al gedroomd over 1 cooperatie, maar het duurde tot in de jaren zeventig. ALKO had meerdere betekenissen, waarin de K voor Kombinatie of voor Kooperatie stond "omdat men er vanuit ging dat de taalvernieuwing snel om zich heen zou grijpen".
Leuk nostalgisch boekje dat ook een echte potentiele quizvraag bevat: wat was het eerste product waar de cooperatie in de drooggevallen polder in handelde? Je raadt het niet snel: dat was antraciet, dat met kunstmest vanuit de cooperatie van Doornspijk aan de eerste 25 pachters werd geleverd voor de verwarming van het woonhuis. We schrijven december 1961.

Geen opmerkingen: