dinsdag 17 juni 2008

Pottekijkers welkom

De openbaarheid van subsidiegegevens tot op het niveau van kaartjes van de buurman (zie mijn weblog van gisteren) leidt natuurlijk tot scheuren in het stelsel van de directe betalingen in het landbouwbeleid. Het geeft een [te] duidelijk inkijkje in waar het geld terecht komt.

Terechte ontwikkeling misschien, maar het lijkt me in het belang van ons boeren die premies ontvangen dat we dan de pottekijkers ook maar het goede laten zien. Het wordt dus tijd dat de landbouworganisaties en desnoods de productschappen en de overheid een website a la Schoolbanken of Hyves opzetten, waar iedere subsidie ontvanger duidelijk maakt met een paar mooie foto's en een verhaaltje wat hij voor dat geld voor de maatschappij doet. We houden 1 % van de gelden in en daar loven we elk jaar prijzen mee uit voor de beste rapportages (die dan uitgroeien tot echte maatschappelijke jaarverslagen), voor de wie het meeste doet voor zijn subsidie en voor wie de meeste 'publieksvrienden' krijgt. Maken we er meteen een TV idols programma van, met eerst uitslagen per provincie en dan landelijk.

Als dat een succes is, romen we na twee of drie jaar een steeds groter deel af van de historische rechten en dat geld gaat naar de boeren die de beste verhouding hebben tussen subsidie (kosten voor de maatschappij) en geleverde maatschappelijke prestaties (de opbrengsten voor de maatschappij). Zo ontstaat vanzelf een systeem waarbij de betalingen naar maatschappelijke diensten gaan - daar moet de overheid ook belang bij hebben dus die kan misschien de uitwerking van dit idee wel wat sponsoren.

Welke Groene HBO opleiding al of niet met ICT en Communicatiekunde in het pakket, adopteert dit idee? Mijn begeleiding heb je - als dat wat toevoegt. Doe ik tenminste wat maatschappelijks met onze inkomsten.

2 opmerkingen:

josien kapma zei

leuk idee! een start zou kunnen zijn om links naar bestaande website te koppelen aan (dezelfde?) google maps.

Anoniem zei

Dat zou met alle subsidies kunnen.
Maar hebben we daar in Nederland de Algemene Rekenkamer niet voor?
Okee, die presenteren hun bevindingen niet zo spetterend, maar ik heb de indruk dat die wel goed werk leveren, zonder zich door hypes te laten beïnvloeden.