zaterdag 19 juli 2008

inspraak in Brussel


Afgelopen week hield de Europese Commissie een inspraakfestival voor de High Level Group die zich buigt over de concurrentiekracht van de Europese Food Industry. Die groep bestaat uit 4 EU Commissarissen, 8 ministers, een aantal CEO's van ondernemingen en nog een aantal belangenvertegenwoordigers voor o.a. consumenten en werknemers.
Het was boeiend de werkgroepen bij te wonen want je krijgt een goed beeld van wat er leeft en waar de schoen wringt. Het GLB, de GMO en de biobrandstoffen waren, naast de administratieve lasten, enkele van de onderwerpen die de revue passeerden. Vaak lag de focus wel heel erg op huidige zorgen en weinig op de toekomst.
Ook interessant om te zien welke lobby's actief zijn en welke niet. Vanzelfsprekend veel belangenorganisaties uit de voedings- en genotsmiddelenindustrie. Maar ook de retail had fors ingezet, met als gevolg soms ook stevige discussies tussen retail en de food industry. Daarentegen vond ik de primaire sector matig vertegenwoordigd, en dan nog vooral uit het VK en Scandinavie. Nederlandse vertegenwoordigers kwamen vooral uit de industrie en een groot bedrijf als Unilever. Misschien hebben de Nederlandse boeren en cooperaties andere lobby-technieken of voelden ze zich door de parapluorganisaties al goed vertegenwoordigd. Ook NGO's uit de consumenten en gezondheidszorg kozen duidelijke posities waarbij er soms interessante coalities met de industrie of retail aan de orde waren. Wordt vervolgd - in september.

Geen opmerkingen: