dinsdag 5 augustus 2008

lijstje: 4 europese economien



Weer eens een lijstje. En wel uit de 2005 studie van het Brusselse Breugel institituut, die naar zijn auteur ook wel bekend staat als het Sapir rapport. Hij deelde de landen in op twee criteria: in welke mate ze voor veel mensen werk creeren en in welke mate ze kans zien mensen uit de (relatieve) armoede te houden. En dat kwadrant leidt tot vier groepen:
  1. de Mediterranen (Griekenland, Spanje, Italie): presteren op beide maatstaven niet best, de sociale uitgaven gaan vooral naar pensioenen en de werkgelegenheidspolitiek kenmerkt zich vooral door zeer lastige ontslagprocedures (zodat bedrijven de mensen ook niet aannemen)
  2. de Continentalen (Frankrijk, Belgie, Duitsland): hebben goede sociale systemen zodat er weinig armoede is, maar het is er lastig mensen in de arbeidsmarkt te laten participeren
  3. de Anglo-Saksen (VK en Ierland): hoge werkgelegenheid, maar ook grote inkomensverschillen
  4. de Noorse landen (Denemarken, Zweden, Finland en Nederland): scoren op beide goed met sociale systemen maar ook werk- of scholingsplicht voor werkelozen en de werkgelegenheidspolitiek houdt zich niet bezig met bescherming van banen die mensen hebben maar met beschermen van mensen door ze om te leren gaan met vernieuwing in d economie.

Economist, 2.8.2008 Charlemagne

Geen opmerkingen: