donderdag 14 augustus 2008

Nog meer cooperatie

We hadden het hier gisteren over cooperaties. Het toetsenbord stond nog niet uit of ik las in het NCR blad Cooperatie een artikel van Onno van Bekkum over de internationalisatie van cooperaties. Zijn conclusie: de ondernemingen zijn sterk geinternationaliseerd, zowel in de vorm van export als van FDI - foreign direct investment (investeringen over de grens).
Maar cooperatief staat de internationalisatie nog in de kinderschoenen: velen hebben nu wel buitenlandse leden, soms zijn die ook in het bestuur vertegenwoordigd. Een paar (Campina en CR Delta) zijn internationaal gefuseerd. Dit speelt voornamelijk in onze buurlanden. Met van Bekkum denk ik dat dit in Europa nog maar het begin is.
Ook het interview met scheidend Raboman Hans ten Cate in het blad spreekt boekdelen: hij speculeert over samenwerking met Credit Agricole en de Duitse Raifeissen. En hij toont zich een aanhanger van de door Van Dijk en Klep (zie blog van gisteren) bepleitte democratie. Ook een ex-ABNAmro manager heeft leren inzien dat het mooi is dat je eerst een debat moet voeren met leden voor je de vestiging Dorpstraat Ons Dorp kunt sluiten. Waarbij vermeldt moet worden dat Van Dijk de interviewer was.
O. van Bekkum: Cooperatief Internationaliseren - hoe doet Nederland het?
G. van Dijk: Hans ten Cate: toch een mooi model, de cooperatie.
Beide in: Cooperatie, augustus 2008

Geen opmerkingen: