zondag 28 september 2008

druivenoogst

Mooi weer dit weekend voor de oogst van de druiven en de walnoten. Voor het eerst sinds jaren is de witte druif weer goed productief, de blauwe is niet zo extreem dit keer maar door het mooie weer valt het erg mee met de schimmels.
De hele zomer keken we uit op een volgeladen notenboom. Bij de aanleg van een vijver was een van de wortels geraakt en de boerenwijsheid wil dat dat een goede manier is om noten te krijgen.
Je kunt als boer beter tegen een slechte oogst aankijken en dan later tegen goede prijzen verkopen, zo was de wijsheid bij ons thuis, dan het hele jaar je verlekkeren op een prachtige oogst waarbij de oogst zelf dan toch tegenvalt, en anders de prijs wel.
Zo vergaat het me met de noten ook want door de grote hoeveelheid zijn ze toch wat klein gebleven en in de laatste weken heeft een schimmelziekte gezorgd voor versneld bladverlies en slechte afrijping. En tot overmaat van ramp is er nu een kolonie eksters die de boom heeft ontdekt. Met twee emmers (ook nooit weg) hebben we de oogst wel binnen.

Geen opmerkingen: