zondag 7 september 2008

duurzaam veevoer

Gisteren had ik het genoegen een bedrijfsbezoek te brengen aan een kleindochter en enkele achterkleindochters van onze suikercooperatie Cosun. Economen zien wat ze willen zien, maar ik hield er het beeld van over dat het wel goed komt met de verduurzaming in de levensmiddelensector. Vanouds her gaat het hier om bedrijven die afval van frietfabrieken en andere levensmiddelenfabrikanten verhandelen tot veevoer. Dat afval wordt al eeuwen lang duurzaam verwerkt tot varkensvlees.
De handel gaat gepaard met opslag (de fabrieken hebben een vrij constante productie van afval, maar soms ook een poosje niet, de vraag bij vooral rundveehouders is deels seizoensgebonden), met mixen (de nederlandse handel heeft bij veel producten altijd veel verdiend door verschillende stromen of producten van hoge en lage kwaliteit te mixen) en soms een simpele bewerking (als stomen of garen om iets verteerbaar te maken). Zelfs de al verpakte goederen die bv. over de verkoopdatum zijn of waarna bij nader inzien toch geen vraag is, komen na het lossnijden van de verpakkingen weer in het veevoer circuit.
Inmiddels is ook deze activiteit wat industrieler geworden: zetmeel dat vrijkomt bij het snijden van de frietjes wordt opgewerkt tot hoogwaardig zetmeel voor de papierindustrie en de olie-offshore industrie. Dat bijprodukt wordt te duur voor het vee. En helemaal onder de indruk was ik van de nieuwste vinding: aardappelschilletjes bevatten kurk die geen voederwaarde hebben en zich uiteindelijk in de bodem van de mestkelder van de varkenshouder ophopen en voor problemen zorgen. Een nieuw procede haalt ze uit het voer en zet ze om in kurk schilfers, die worden verkocht aan boom- en plantenkwekers. Want die telen niet meer in de grond (veel te lastig) maar in plastic potten (containers) maar mogen dan geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken tegen onkruid want dan loopt het te snel de sloot in. Die kurksnippers houden als natuurlijk product het onkruid tegen. Twee milieuproblemen tegelijk opgelost dus.
Wie denkt dat afval in de levensmiddelenindustrie een groot probleem is (of gereguleerd moet worden), moet eens naar dit soort voorbeelden kijken - en kan zich dan vervolgens met echte problemen gaan bezighouden want hier doet de markt zijn werk.

Geen opmerkingen: