zaterdag 6 september 2008

Landbouw na 2013

Nog een keer sta ik even stil bij het landbouw economen congres in Gent, waarvan intussen ook een internet-TV rapportage is verschenen.
Donderdag 28 augustus was het congres na een treinreis te gast bij de Europese Commissie, ten slotte was het ook 50 jaar landbouwbeleid. We discussieerden over de health check.
Een van de interessante dias kwam van Soren Frandsen, tot voor kort directeur van het Deense LEI en nu aan de universiteit van Aarhus.
Hij stelde de huidige Health Check voor als het middenpunt van een assenkruis voor de toekomst. De ene as is die van protectionisme (meer productie, bv. ook voor energie, en geen hervormingen in het landbouwbeleid) verus liberalisme (via budget kortingen naar eliminering van beleid). De andere as is die van doelgericht beleid op publieke goederen / multifunctionaliteit versus een meer algemene betaling per ha, ongeacht waar deze ligt en wat die bijdraagt aan publieke goederen. Ik zou daar ook nog wel het safetynet-denken (modulatie, alleen geld voor de ondernemers met een laag inkomen) op dezelfde as durven zetten. Deze as suggereert bij mij dat een doelgerichte betaling sneller tot renationalisatie kan leiden (er is veel informatie voor nodig om hem juist vast te stellen) dan een algemene premie die in de grondwaarde wordt verdisconteerd.
En zo speculeren we met diverse scenario's over wat er na 2013 zou kunnen gebeuren. Faites vos jeux.

Geen opmerkingen: