woensdag 17 september 2008

Maar luxe is niet altijd een goed milieu

Mijn blog van gisteren over het feit dat milieu een luxe goed is (we besteden er meer aan als we een hoger inkomen hebben) wil nog niet zeggen dat ook het omgekeerde geldt en dat een land dat zijn schaapjes op het droge heeft ook een goed milieu heeft.
Een meelezend collega en gerespecteerd milieu-econoom wees me daar op via een berichtje uit de NRC van eerder dit jaar. Dat meldde dat onderzoeker Etty van Yale University er op wijst dat de lage landen wedijveren met Roemenie en Bulgarije op het lijstje van landen die het milieu verwaarlozen. Het inkomen moet hier blijkbaar nog fors omhoog, of we moeten toch anders over het milieubeleid gaan denken willen we geen uitbijter in de grafiek zijn.
Over hoe het komt dat we slecht scoren moet iemand zich nog maar eens buigen, de hypotheses liggen voor het oprapen: we importeren als kleine landen in de delta veel via lucht en rivieren, biodiversiteit is so wie so ver te zoeken in een dichtbebouwd land (hoewel van oorspong delta's heel rijk zijn aan diversiteit), veel verkeer rond havens leidt tot veel uitstoot, in delta's past men het landschap makkelijk aan met weinig respect voor de natuur, maar er lijken me ook institutionele aspecten: kleine landen grijpen vaak naar kostprijsverlaging in de internationale concurrentie, institutionele aanpassingen lopen altijd achter bij de problemen dus aanpassing zal hier wel weer later gebeuren dan in Duitsland. En natuurlijk is landbouw inherent milieuvervuilend, zeker als je de koeien niet binnen zet.

Met dank aan mijn tipgever, hier het NRC berichtje nogmaals:

Nederland 'verwaarloost' het milieu
Rotterdam, 16 juli 2008 - Als het gaat om de bescherming van het milieu moet Nederland wedijveren met Bulgarije, België en Roemenië om niet op de laagste plaats in Europa terecht te komen. Dat concluderen onderzoekers van Amerikaanse topuniversiteiten Yale en Columbia. Het internationale tijdschrift Newsweek schreef deze week een groot artikel over het onderzoek. Nederland en België verwaarlozen het milieu en schieten tekort in het beschermen van de natuurlijke leefomgeving.

Geen opmerkingen: