donderdag 25 september 2008

Onder de groene zoden

Volgens mij hebben we een dijk van een landbouw, in Nederland en in Europa, en zelfs een rol of de wereld te helpen voeden. Niet iedereen is daar van overtuigd en van tijd tot tijd staat er weer iemand op die denkt dat de landbouw uit Europa vertrekt, te beginnen uit Nederland.

De titel "Onder de groene zoden: verdwijnt de landbouw uit Nederland en Europa?" van een recente publikatie van J.A. Klijn (Wageningen UR) doet dan ook het ergste vrezen. Ik ben geleerd dat wetenschappelijk werk eigenlijk al helemaal geen vraag als titel mag hebben (van wetenschappers verwachten we antwoorden) dus heb ik het boekje maar eens even kritisch opgevraagd.

In dit geval kun je er ook nog als kritiek op hebben dat de titel niet de suggestie dekt die er vanuit gaat, want de auteur komt tot de conclusie dat veel van de indicatoren om de stelling te onderbouwen onjuist worden geinterpreteerd (boeren verdwijnen wel maar de productie niet) en dat de landbouw wel degelijk een blijvertje is. Als met deze titel de twijfelaars tot lezen worden aangezet en daarna overtuigd worden, heiligt het doel de middelen zullen we maar denken.

Geen opmerkingen: