maandag 1 september 2008

prijsschommelingen

Tot de onderwerpen die op het EAAE Congres in Gent werden bediscussieerd hoorden natuurlijk de prijzen van voedingsmiddelen. In een business event voorafgaand aan het echte congres somden de FAO en OECD nog eens alle factoren van de prijsstijging op. Na te lezen in het laatste nummer van EuroChoices. Economen zijn het nu wel eens over dat lijstje, alleen bij lange na nog niet over welk item van het lijstje nu de grootste bijdrage levert. Dat tot verdriet van o.a. Unilever, dat graag een onomstreden grote bijdrage van biobrandstoffen ziet uitgerekend.
De sessie ging overigens vooral over schommelingen in prijzen, die ook heftiger lijken te worden. En of we daar wat aan moeten en kunnen doen. Volgens de OECD niet, prijzen zijn informatief. Alleen in prijzencycli (zoals de varkenscyclus) zag de spreker weinig nut (maar zag ook niet wat er aan te doen zou zijn). Dat nut zie ik zelf overigens wel: de lage prijzen corrigeren de extravagantie van de hoogconjunctuur en voorkomen dat er onnuttige overinvesteringen worden gedaan. De lage prijzen maken het ook sociaal wat makkelijker om te stoppen en onroerend goed komt dan tegen relatief lage prijzen beschikbaar voor degenen die willen uitbreiden. Met andere woorden het ondersteunt schaalgrootte ontwikkeling en kostprijsverlaging. S. zou eens over deze speculatie nadenken, zo kwamen in de wandelgangen tot de conclusie.
.
speculatie
Een inleiding over termijnmarkten leidde tot enige speculatie of speculatief kapitaal op termijnmarkten nu mede veroorzaker is van ellende. Sommigen beweren van niet: ook al vloeit er veel geld naar de termijnmarkt van beleggers: tegenover een koper staat een verkoper, het is een zero sum game en de hoeveelheid graan verandert er niet door.
Daar staat tegenover dat reele markten zich wel richten op ontwikkelingen op termijnmarkten (ook door arbitrage) - tenslotte zijn termijnmarkten goed in "prijsvinding".
Gaat de termijnmarkt omhoog dan volgt de locale reele markt en daardoor wordt in ieder geval graan (of andere produkten) langer bewaard. En bewaren gaat gepaard met voorraad verliezen (bederf, indroging etc), die bij landbouwprodukten makkelijk tot 5% of meer kan oplopen door een heel seizoen. En in landbouwmarkten hebben kleine volumeverschillen grote prijseffecten, dus mijns inziens zijn er alleen al daarom wel degelijk effecten. Niet dat we daarom die termijnmarkten moeten verbieden, maar om te beweren dat ze buiten de werkelijkheid staan lijkt me ook niet juist. En zo discussieerden economen door, daar in Gent.

Geen opmerkingen: