zondag 22 februari 2009

Made in

Wie benieuwd is naar de oorsprong van een produkt, kijkt al snel of er 'made in .." op staat. Sommigen denken dat als dat een ver land is, je het product in het kader van de milieuvervuiling die met transport samenhangt, beter niet kunt kopen.
Maar de regels die gehanteerd worden bij het 'made in..' zijn discutabel. Een vertegenwoordiger van Health Canada, de Canadese VWA, vertelde op het EAAE Forum in Igls dat ze er achter gekomen waren dat de in Canada verkochte honing met het label 'made in Canada' in werkelijkheid grotendeels uit China kwam. Want de regel is dat iets 'made in Canada' is als 50% van de kosten van het product in Canada zijn gemaakt. En bij honing wil het verpakken en de verpakking nog wel eens duurder zijn dan de inhoud.
Voor Europa heb ik me wel eens laten uitleggen dat de regel hier gebaseerd zou zijn op de productcodes die de douane hanteert. Als een product van code verandert door bewerking in Nederland, is het 'made in Nederland / EU'. En in de voeding hebben we lekker veel productcodes, dus als je de geimporteerde Thaise kip hier in delen snijdt en van kerrysaus voorziet is het 'made in NL'.
Juridisch allemaal geen speld tussen te krijgen, alleen strookt het niet met het beeld van de consument zo vermoed ik. Mooi onderwerp voor een nader onderzoekje. En het doet denken aan dat fraaie gedicht van Kees Stip over de maden die gingen pootjebaden: "Er zijn hier heel wat maden bij, die made zijn in Germanij".

Geen opmerkingen: