dinsdag 31 maart 2009

alweer een canon

"En dan: wat is natuur nog in dit land?" zo dichtte J.C. Bloem (wist je dat nog) in zijn beroemde sonnet De Dapperstraat. Ik moest er weer eens aan denken bij een stuk in de NRC van afgelopen week over de controverse of je ex-landbouwgrond ook met natuur mag inzaaien. Uitgestorven dieren uitzetten is blijkbaar prima, bomen planten kan ook nog, maar planten zaaien is net teveel landbouw - de Oostvaardersplassen hebben ons opgezadeld met het idee dat natuur spontaan moet ontstaan anders is het geen natuur. En dan levert in natuur omgezette landbouwgrond dus slechte natuur op.
Ik had wel sympathie voor het idee om dan maar die landbouwgrond met bomen in te planten en daar waar nu grove dennen voor het mijnhout staan, deze te kappen en daar de natuur te laten ontstaan of in te zaaien. Daar is in ieder geval geen fosfaatverzadiging.

landschap
De volgregels van de dichter met het antwoord op zijn vraag worden vaak vergeten maar zijn ook gedenkwaardig: "Een stukje bos, ter grootte van een krant / een heuvel met wat villaatjes ertegen / Geef mij de grauwe, stedelijke wegen / De in kaden vastgeklonken waterkant".
Dat landschap in Nederland altijd gemaakt is, blijkt ook uit de Canon van het Nederlandse lanschap, een leuke site. Met op nummer 40 de Schipholtunnel want het verschil tussen gemaakt landschap en gemaakt asfalt is niet groot. Niet dat iedereen het met de keuze eens is, maar dat hoort ook bij een canon.

Op de foto: Nisse in Zuid Beveland, vlak bij Kwadendamme - wel in de canon

Geen opmerkingen: