zondag 22 maart 2009

koeien on the cover

Voorjaar, de koeien gaan de wei in. Zowel de Volkskrant als de NRC meten dat dit weekend breed uit met een foto op de voorpagina. Zodat dit nationale icoon weer eens bevestigd wordt. De aktie van Wakker Dier om de relatie koe en wei te versterken mag dus geslaagd heten.
Beide kranten wijzen op het idee dat er bedrijfseconomische motieven zouden zijn meer op te stallen (klopt, maar vooral door schaalgrootte, misschien gaat de mobiele melkrobot helpen, en deels door milieu). Op de rol van milieu(beleid) wijzen de kranten niet.
De NRC stelt dat de koeien bij het Nederlandse natuurlandschap horen. Cultuurlandschap zullen ze bedoelen, maar het geeft aan hoe de stadse redacteur tegen boerenlandschap aankijkt: niet door de mens gemaakt maar natuur waarin je mag boeren, zoals de mosselvisser in een Natura2000 gebied mag vissen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hier vlakbij zit een veeboer. Een tijdje geleden kwam de uitloop ter sprake. Hier op de klei zijn twee overwegingen om de uitloop te beperken: de koeien vertrappen meer gras dan op zandgrond. Een ander argument is dat er op de klei meer alternatieven zijn in de vorm van verhuur van aardappel/uienland. Toch is er een economisch omslagpunt voor uitloop: ongeveer €0,02 per kg melk. Hij vertelde ook dat door de strengere stikstofbemestingsnorm het eiwitgehalte in het gras achteruitloopt. Klaverzaai kan wel maar dat brengt weer minder droge stof op. Het omslagpunt is daar, volgens hem, nog niet bereikt.