zondag 31 mei 2009

Genoeg te eten

Kan de wereld zichzelf blijven voeden? Die vraag is al zo oud als mensen over eten kunnen nadenken. De vraag is weer actueel want tot 2050 verdubbelt de behoefte aan voedsel. Een lang maar goed leesbaar artikel uit het Wageningse (dat al enige tijd uit is, maar ik nu onder ogen kreeg) beantwoordt de vraag met een technisch ja: we zouden twee keer de bevolkingsomvang van 2050 kunnen voeden.
Of we dat ook weten te realiseren is ook een kwestie van economie. De auteurs schilderen 3 scenarios: aanhoudende overvloed van voedsel door investeringen op basis van overheidsbeleid of niche-vraag, een zachte landing via hogere prijzen en extra investeringen of een onnodige schaarste waarin investeringen achterblijven en ineens prijzen exploderen waarna er te weinig tijd is om vernieuwingen door te voeren.
Het artikel bevat ook een aantal nuttige system-dynamics modelletjes. Aanbevolen dus.

N.B.J. Koning et al: Long term global availability of food - continued abundance or new scarcity? in: NJAS 55-3, 2008

1 opmerking:

Huib Rijk zei

Over deze vraag heb ik een column geschreven. (te vinden op www.hetkippenhok.blogeiland.nl).
Verdubbeling van de voedselproductie dat is voor de boeren een aanlokkelijk idee. In de landbouw hoor je nu geregeld dat er volop in de landbouw geïnvesteerd moet worden om dat te bereiken. Een vreemd idee vindt ik: boeren die willen dat alle middelen worden ingezet om de productie te verhogen. Overheden hebben belang om een voedselcrisis te voorkomen. Voor boeren ligt dat geheel anders.