woensdag 10 juni 2009

historisch museum

Maandagavond bezochten we op uitnodiging in Zoetermeer een causerie van Erik Schilp, een van de directeuren van het Nationaal Historisch Museum, dat ergens in Arnhem gevestigd moet worden. Interessante spreker die een goed verhaal had waarom het museum naast de Rijnbrug gezet moet worden.

Die Rijnbrug die een brug tever was omdat er een pantserdivisie op vakantie bij Apeldoorn was en waardoor Berlijn pas een half jaar later werd bevrijd en Europa gedeeld werd. De geschiedenis hangt van toeval aan elkaar, dat mogen ook de transitiedenkers wel eens beseffen.

Het moet een museum worden met niet alleen aandacht voor de Acte van Verlatinghe maar ook voor Land en Water. Het woord landbouw viel deze avond niet. Ik vroeg de spreker of er niet een beetje een raar idee is dat een land op zoek gaat naar zijn identiteit en wortels in een tijd van globalisering via een historisch museum (wat niets nieuws is, 100 jaar geleden werden de openlucht musea opericht toen landen op zoek waren naar wat hun eigen was bij de vorming van de natiestaat) en waarbij dan zal blijken dat Nederland juist gevormd is door globalisering en immigratie. Lijkt me een mooi thema voor de openingstentoonstelling.

Morgen zullen we weten waar het museum komt.

1 opmerking:

Lizet Kruyff zei

Toeval? Eh... de geallieerden waren op de hoogte van de aanwezigheid van de Pansterdivisie. Het verzet had de locatie en aantallen doorgegeven. In dit geval was met meer iets van koppigheid en eigenwijsheid, politiek en machtsspel. Is dat hier niet het geval?