zondag 7 juni 2009

Land van belofte

De open-tuin-dag in Moerkapelle bracht de unieke kans voor een bezoek aan de boerderij Land van Belofte, dat naast de bron van de Rotte ligt. Het gebouw dateert uit 1660, toen een Haarlemse koopman zijn overtollige geld investeerde in de inpoldering van de Wilde Veenen. Hij ging er aan failliet (de boerderij heette toen overigens nog niet zo).
Waarmee weer eens wordt geillustereerd dat de Nederlandse landbouw ook zeer geprofiteerd heeft (en nog profiteert) van de handel en de bijbehorende kapitaalmarkt. En dat veel inpolderingen tijd nodig hadden voor ze rendeerden - ook toen werden investeringen in grote projecten al onderschat: de mensheid is hardleers.
Het monument is prive-bezit. Lange tijd woonde er een communicatieadviseur die niet zo gesteld was op communicatie met het dorp, zo vertelde een locale deskundige gistermiddag. Met een legertje vrijwilligers is er door de huidige bewoners afgelopen tien jaar een zeer fraai landgoed van gemaakt, dat gelukkig een keer voor het plaatselijke publiek werd opengesteld. Hulde.

Geen opmerkingen: