vrijdag 19 juni 2009

multifunctioneel in Rome

Terug naar het Wye seminar in Rome van vorige week. Het derde paper waar ik bij betrokken was gaat over een vergelijking tussen Italie en Nederland rond de multifunctionele landbouw.
Italie wordt gezien als het walhalla van de slow food en andere multifunctionele activiteiten: zelfs grote wijnhuizen bouwen er soms een agroturismo. En Nederland is exportland van gangbare producten.
Maar hoe komt dat nu, en wat zijn de achtergronden van die keuzes die boeren blijkbaar maken. Door Nederland met zo'n land te benchmarken kom je er misschien achter hoe je eventueel de situatie hier kunt veranderen, mocht je dat willen.
Het is work in progress - we zijn er nog niet echt achter. Maar het lijkt er wel op dat gemiddeld genomen boeren met multifunctionele activiteiten in Italie meer verdienen dan boeren zonder die activiteiten. En in Nederland lijkt het net andersom. More research is needed.

Laura Aguglia, Roberto Henke, Krijn Poppe, Aide Roest en Cristina Salvoni: diversification and multifunctionality in Italy and the Netherlands - a comparative analysis.

Geen opmerkingen: