woensdag 24 juni 2009

syteemfout en briefing

Gisteren ontbrak de blog, niet vanwege vakantie (van de verzekeringsmaatschappijen moeten we ook in de vakanties doorbloggen en twitteren maar niet over de verblijfplaats)/
Ik dineerde zakelijk in Kijkduin. Een tafelgenoot bestelde zwartpoot kip - hetgeen gewoon parelhoen bleek te zijn. Zo maak je marge. Of NH Hoteles heeft moeite met het Spaans-Nederlandse woordenboek.
Enfin intussen discussieerden Dick en Lizet hier over de vermeende systeemfout in de keten. En ook op Foodlog ging / gaat de discussie verder. Zie aldaar. De term systeemfout werd geloof ik maandag door een collega geintroduceerd als hamvraag of het systeem voor een systematisch scheve verdeling van rendementen leidt. Het antwoord is wat onbeslist: er zit niet echt iets fout in de zin van aantoonbare machtsmisbruik, maar deze resultaten zijn wel het gevolg van de structuur en verschillen in mogelijkheden tot rationalisatie. Daarmee is de term maar beperkt bruikbaar.
Enfin, vanmiddag mocht ik in de Tweede Kamer de Vaste kamercommissie voor landbouw de EU High Level Group over de concurrentiekracht en de daarbij behorende rapporten toelichten. Een openbare technische briefing, zoals dat in het jargon heet. Nuttig om ook in Nederland weer eens met elkaar door te nemen hoe die zaken in Brussel werken.
Ook daar was er vanuit de afgevaardigden vooral aandacht voor de marges, prijstransmissie (leiden lagere boerenprijzen ook tot lagere consumentenprijzen) en eventuele prijsassymetrie (worden prijzen omhoog en omlaag even sterk aangepast als de inkoopprijzen omhoog of omlaag gaan). De EU gaat er op laten studeren, laten we daar maar eens op wachten.

1 opmerking:

kippenlever zei

For the record, parelhoen is duurder dan zwartpoot kip