maandag 3 augustus 2009

flipper

Een familiebijeenkomst bracht me zaterdag in het Dolfinarium in Harderwijk. Dat was bijna 40 jaar geleden, toen zat ik er op school (om misverstanden te vookomen: de middelbare, niet de spionnenschool van de MID). In de tussentijd is het park geevolueerd van een speeltuin met dolfijnen (ooit populair geworden door de TV serie Flipper met het onvergetelijke intro van de Damrakkertjes) naar een zee-attractiepark. Met aan de stadszijde nog altijd de palingstalletjes, een ander cultureel erfgoed van Harderwijk.
De paling is niet onomstreden geraakt door de teruglopende visstand (hoewel dat meer komt door alle verkoop in de supermarkt en in de partysfeer dan aan de boulevard van Harderwijk). Een 'behind de scene-tour' door het Dolfinarium maakte duidelijk dat het attractiepark er veel aan gelegen is zo'n omstreden status te vermijden en om eventuele misverstanden over de dierhouderij op voorhand uit de weg te ruimen: het trainen van de dieren lukt alleen als de dieren het een leuk spel vinden en zich happy voelen. En gezondheid is alles.
Veehouders die nog inspiratie zoeken hoe ze een groep burgers door hun boerderij moeten rondleiden: ga eens in Harderwijk kijken, je hebt er een leuk en leerzame dag aan.

Geen opmerkingen: