zondag 16 augustus 2009

GLB decentraliseren

Al eens eerder heb ik hier gesteld dat je het toekomstig landbouwbeleid, dat boeren betalingen doet voor maatschappelijke diensten, misschien beter kunt regionaliseren. De kiezer in Litauwen heeft geen idee wat de behoefte is aan dergelijke diensten in de omgeving van Lissabon. We kunnen zelf wel bepalen wat we met de Hoekse Waard willen, daar is geen EU beleid voor nodig, zolang wij maar niet de concurrentie vervalsen - is dan de redenering.
Dat inzicht is onderbouwd met een economische analyse in een Deens paper: als het nut dat inwoners in verschillende landen aan bepaalde maatschappelijke diensten uit de landbouw toekennen, verschilt dan is regionaliseren efficienter. Het is best denkbaar dat je voor landschapsonderhoud de akkerbouw in het ene gebied subsidie geeft en in het andere een belasting oplegt (omdat ze het te intensief gebruiken).
Het paper constateert dat het GLB nog altijd is gebaseerd op het idee van 1 markt, 1 beleid en 1 model van landbouw, maar dat dit voor positieve externe effecten niet opgaat. Ze pleiten dan ook voor co-financiering als oplossing, dan kunnen regio's of landen zelf de keuzes fine-tunen.

Karsten Kyed, Niels Kaergard, Henrik Zobbe and Maria Skovager Ostergaard: Land use, multifunctionality and the common agricultural policy in; in: Food Economics Volume 5 number 2, 2008

Geen opmerkingen: