maandag 14 september 2009

Jacob Cats

De beroemdste stadsbewoner van mijn geboorteplaats is ongetwijfeld Jacob Cats. Hij werd geboren aan de Noorddijkstraat, en ik niet ver daar vandaan, aan de Poortdijkstraat - zo leerde navraag. Gescheiden door de Markt van Brouwershaven, waarop zijn standbeeld staat. En ook gescheiden door meer dan vier eeuwen waarin de economische ontwikkeling op Schouwen soms ver te zoeken was.
Verder heb ik weinig gemeen met de meest beroemde advocaat en eertijds geliefde dichter van dit land. Zo leerde ik althans uit het boekje van Marjan Berk: Het bloed kruipt - Op zoek naar Jacob Cats.
Haar beeld van de jonge Cats is niet geheel wat er in de 19e eeuw van gemaakt is, en verder is het boekje informatief over hoe Cats een vermogen verwierf met het her-inpolderen van west-Zeeuws Vlaanderen en beroemd werk met een zaak voor de Hoge Raad die een einde maakte aan de heksenprocessen. Bovenal is het boekje ook een leuk inzicht in de verlokkingen van de genealogie.
Bijgaande illustratie is een sigarenbandje, afkomstig uit een in de VS aangeschafte CD met "old-time label art" - dat had de dichter des vaderlands avant la lettre ook niet kunnen vermoeden.

Geen opmerkingen: