zaterdag 19 september 2009

ketenzaken

Het Algemeen Dagblad van vanochtend bracht zowel de melkuitrijdende boeren in Monnickendam als de Jumbo-SuperUnie de Boer overname op de voorpagina. De twee zaken staan mogelijk niet helemaal los van elkaar. Overigens was de voorpagina meer op de hand van de consument dan de boer: het eerste feit werd met voedselverspilling geassocieerd, over de overnameactie van het blijkbaar populaire Jumbo werd heuglijk gemeld dat het mogelijk tot lagere prijzen kan leiden voor de consument, mogelijk via een prijzenoorlog.
In de NRC verklaart supermarkt consultant Frits Kremer dat het niet de laatste fusie zal zijn: "Op een bevolking van minder dan 17 miljoen mensen zijn er nog altijd 20 supermarktformules. Twintig jaar geleden waren het er zelfs nog 40. De komende 10 a 15 jaar moeten we zeker op een halvering rekenen en uiteindelijk houden we misschien vier of vijf ketens over".
De lage melkprijzen komen vermoedelijk meer door vraaguitval in de economische crisis (net als andere sectoren hebben boeren daar last van) dan door wat anders, maar het issue marktmacht zal er ook nog wel een paar jaar mee verbonden blijven.

NRC: Jumbo was toe aan een nieuwe stap. NRC 19.9.2009

Geen opmerkingen: