dinsdag 15 september 2009

Op excursie in het Groene Hart

Wie in het buitenland op excursie gaat moet soms ook eens wat tegenbezoek ontvangen, en zodoende leidde ik vanmiddag een groep van ruim 20 studenten uit Oregon (VS) door de landbouweconomie van het Groene Hart. Voor velen was het hun eerste buitenlandse reis ooit. Het recept voor zo'n ontvangst begint meestal op de Rottekade in Zevenhuizen bij de enige molenviergang ter wereld waar je goed kunt uitleggen hoe Nederland na de ijstijd achter de duinen als een veenlandschap is gvormd: zand, klei, 10 meter veen, turf voor de groei van de steden (sustainable), meren, Leeghwater en de molens met geld van de Amsterdamse wisselmarkt, akkerbouw, stadsuitbreiding.
Na de vrije lunch rond de markt van Gouda even naar de collectietuin in Boskoop (met uitzicht op een diepe ingeklonken veenweidepolder, 600 jaar een centimeter per jaar tikt aan) voor de economie van de boomkwekerij.
En tot slot naar Zegveld waar we diverse experimenten bekeken rond mest, eendenkroos als eiwitrijk voer (escargot protienne), koeien met zwangerschapsgym en bovenal de mobiele melkrobot. Amerikanen doen het nog met Mexicanen dus stonden toch al hun ogen uit te kijken bij melkrobots, maar dat het even mobiel kon als dat de iPod de muziekinstallatie mobiel heeft gemaakt resulteerde toch in een andere kijk op Europa, zo had ik de indruk.
En zo miste ik de hoedjes en de sombere inzichten van Prinsjesdag, maar kreeg er veel innovatie en leuke gesprekken voor terug.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: