vrijdag 9 oktober 2009

koe zonder naam

Het is weer Nobelprijs-tijd. En dus lachen geblazen met de op Harvard uitgereikte alternatieve IgNobels voor onderzoek dat je eerst aan het lachen zet en dan aan het denken, soms over de resultaten, soms over de vraag waarom er tijd en geld aan zo'n onderzoek wordt besteed.
De winnaar in de categorie Veterinair onderzoek is dit jaar een groep uit Engeland die denkt te hebben aan getoond dat koeien met een naam meer melk geven dan koeien zonder naam. Een onderzoek dat de grootschalige landbouw dus nog het lachen kan doen vergaan.
Ook de IgNobels voor economie en wiskunde dienen hier te worden vermeld: voor een groep IJslandse banken voor hun live-experiment om aan te tonen hoe snel kleine banken (en economien) groot kunnen worden en daarna weer klein. En wiskunde ging naar de gouverneur van de centrale bank van Zimbabwe voor de verbluffende wijze waarop de bevolking via hyperinflatie is geleerd met een grote diversiteit van getallen om te gaan.
Bierliefhebbers zullen tevreden zijn met de toekenning van de vredesprijs voor een Zwitsers experimenteel (!) onderzoek of je meer schade ondervind van een klap op je hoofd met een leeg of een vol flesje. De prijs voor literatuur ging naar de Ierse politie die meer dan 50 boetes uitschreef aan de snelheidsovertreder Prawo Jadzy - wat in goed Pools rijbewijs betekent.
En wie wil zien hoe de econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman helpt een BH om te draaien in een gezichtsbeschermend masker (de prijs voor public health), zie de site van de IgNobels.

Geen opmerkingen: