zaterdag 14 november 2009

Van MilCH in ZuriCH, CH

Tijdens een turbulente terugvlucht uit het Zwitserse Zurich, bedacht ik me dat een kleine blog op zijn plaats zou zijn. Ik was twee dagen in Zurich om het EAAE congres van 2011 voor te helpen bereiden. Reserveer alvast de datum, de laatste dagen van augustus.
Zurich, zo wil het verhaal, is groot geworden van ETH, de hogeschool die het kreeg als troostprijs toen Bern tot hoofdstad werd gekozen. Inmiddels in Zurich met ruim 1 miljoen mensen in en om de stad het centrum van het land. Mooie stad en we zullen congresseren bij datzelfde ETH.
Zwitserland is er trots op dat het ten opzichte van de EU vaak voorop loopt in landbouwbeleid, het is onze experimenteerruimte. Begin dit jaar zijn de melkquota afgeschaft, en nu zien de collega's veel verschillende strategien van boeren en cooperaties. En dus enige verwarring over wat slim is. Daar horen we in 2011 meer van - op tijd voor de afschaffing in de EU.
De stations hingen vol met posters van Aldi die inspelen op de trend naar producten uit de eigen regio: Zwitsers landschap met de boodschap MilCH aus der Schweiz. Leuk gevonden. Een eerdere actie met kalfsvlees oogste overigens kritiek omdat die beestjes helemaal niet in dat lanschap lopen.
Enfin, om met een knipoog naar de het Zwitsere wapen een andere reclame te citeren: ontdek de + in Zwitserland. Nu of in 2011.

Geen opmerkingen: