dinsdag 26 januari 2010

globalisering zet door

De mate van globalisering kun je meten. Ik kreeg een persbericht van de Zwitserse Technische Hogeschool ETH in Zurich waar iemand zich bezighoudt met het meten van de mate en aard van globalisering per land en continent.
Die gaat nog steeds door zo wijzen de grafieken uit (ik kan ze hier niet laten zien, maar de nog al droge website van het project vind je hier, je kunt het best even de goed geschreven press release 2010 downloaden).
Opvallend is wel dat de politieke en economische globalisering nog doorzetten maar de sociale integratie afvlakt. Daar zitten kengetallen achter als internationaal toerisme, aantal internationale brieven (dat zal wel afnemen ja), belang van geldtransfers, internationaal telefoonverkeer, gebruik van internet, de internationale verkoop van kranten en boeken en het aantal IKEAs en McDonalds. Ik kan wel wat economische recessie-achtergronden bedenken waarom dit even stokt. Enfin, handig om te weten dat je dit kunt meten. En Nederland staat in de top drie van geglobaliseerde landen, na Belgie en Oostenrijk.

Geen opmerkingen: