woensdag 3 februari 2010

macht corrumpeert

Macht gaat samen met hypocretie. Psychologen, waaronder iemand uit Tilburg, hebben dat onlangs nog eens experimenteel vastgesteld. Wie denkt macht te hebben claimen moreler te zijn dan anderen: ze veroordelen bv. verkeerd declareren van reiskosten sterker dan de groep die vindt weinig macht te hebben. Maar als er weinig kans is op ontdekking hebben ze meer de neiging de boel te belazeren dan de andere groep zo bleek uit hetzelfde experiment.
Kortom macht corrumpeert en heeft de neiging om hogere morele eisen aan anderen te stellen dan aan zichzelf. Ze vinden bijvoorbeeld snelheidsovertredingen van anderen die op tijd willen arriveren erger dan van zichzelf. Mensen met het gevoel dat ze weinig macht hebben zijn zelfs harder voor zichzelf dan over anderen.
Het experiment suggereert ook dat mensen met macht niet alleen het wel gerechtvaardigd vinden om de wet te overtreden omdat ze er mee weg kunnen komen, maar dat men op een of andere wijze zich gerechtigd voelt omdat te doen. Men is gepriviligeerd, voor ons soort gelden eigen wetten.

The Economist 23.1.2009: The psychology of power: absolutely. Op basis van een paper in the Pscylogoical Science van Lammers en Galinsky.

Geen opmerkingen: