donderdag 11 maart 2010

A farm is not just a clever crop.

The Economist van 27 februari besteedde weer eens aandacht aan genetische modificatie. Het blad wijst er op dat vooralsnog er weinig grond is voor de veiligheidszorgen en dat de techniek ook precieser en beter te monitoren wordt.
De zorg dat GM vooral een methode is om grote bedrijven te laten verrijken ten koste van kleine boertjes snijdt volgens het blad ook al niet veel hout. Naast Monsanto zijn er ook heel andere spelers, waaronder de Chinese, Indiase en Braziliaanse overheid via zijn onderzoeksinstituten. En de Bill en Melinda Gates Foundation.
Het blad ziet wel een ander gevaar, dat nog niet eerder zo duidelijk is benoemd: vanwege het succes en het enthousiasme dat technologie-fans er voor hebben en omdat het op patenten is gebaseerd, trekt het meer geld en knappe koppen aan dan ander onderzoek dat minstens zo nuttig lijkt te zijn, zoals bodemkunde en weersvoorspellingen maar ook biodiversiteitskennis. Een crowding out risico dus: a farm is not just a clever crop: it is an ecosystem managed with intelligence.

The Economist: Attack of the really quite likeable tomatoes. 27.2.2010. Op de foto orginele non-GM cranberries

Geen opmerkingen: