maandag 17 mei 2010

Rationele optimist


En nog een boekbesrpeking uit hetzelfde blad: Matt Riddley schreef The Rational Optimist: how prosperity evolves. Als een soort krusing tussen Adam Smit en Charles Darwin laat Riddley zien dat de mens de enige diersoort is die aan innovatie doet. Werktuigen gebruiken sommige dieren ook, en specialisatie kennen de mieren ook. Maar innovatie kent alleen de mens. En zelfs zo goed dat de 9 miljard mensen prima te voeden zijn, met minder land en meer natuur. En met Afrika gaat het in 2100 goed. Aldus Riddley (die we nog kennen als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Nothern Rock, een Engelse bank die snel ter ziele ging in deze crisis)
Het boek is daarmee een opvolger van Julian Simon's It's getting better all the time. Simon was de man die dertig jaar geleden de weddenschap aanging met Paul Erdlich dat de prijs van welke 5 commodities dan ook in de komende tien jaar zou dalen. En Erdlich mocht de grondstoffen kiezen. Een weddenschap die gemakkelijk werd gewonnen.
Dit boek is volgens The Economist wel een beetje een omgevallen boekenkast van statistieken en zelfs dit liberale blad vindt dat het te negatief is over de overheid: markten kunnen falen, en overheden doen ook wel eens wat goeds. Maar verder alle lof. En dit wordt de eeuw van de bottom-up world. Goed voor innovatie ook.

The Economist: Innovation in history - getting better all the time 15.5.2010

Geen opmerkingen: