zaterdag 12 juni 2010

De boer op zonder prikkeldraad

Juni is de ideale periode voor excursies. Dit weekend kun je bij 200 bio-boeren op bezoek. Reis je over Zwolle dan kun je langs het restaurant dat mijn naam draagt (geen familie, ik denk al dertig jaar dat ik er eens moet gaan eten): voor 100 mensen ligt er een knapzak klaar. Geheel gratis zo lees ik in het magazine Lekker naar de Boer.
Speciaal aanbevolen voor de mensen die het Pieterpad van noord naar zuid en omgekeerd al hebben gelopen: pak de fiets voor het Pieperpad en verdiep je in de Nederlandse aardappelcultuur. Er is zelfs een ANWB gidsje van.
En dat alles wordt ons aangeboden door de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw. Een andere glossy rond het landbouw- en plattelandsbeleid kreeg ik van Kasteel Groeneveld: GRNVLD. (Het blad zelf heeft wel klinkers.) Uit de vele interessante bijdragen pik ik een mooie anekdote van Thomas van Slobbe, ecoloog en directeur van de stichting wAarde.
Over het uitrollen van het prikkeldraad in Nederland meldt hij dat dit vooral na de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Er was toen verschrikkelijk veel over van het Ardennenoffensief uit 1944. Dat is aan de boeren verkocht, die de zaag zetten in de oude heggen. Slobbe verzet zich tegen het alom aanwezige prikkeldraad en wil een heffing per meter.
Nu lijkt me het verkopen van oorlogsmateriaal aan boeren niet bijzonder (denk aan de vrachtautos en de barakken van Westerbork). En de ruilverkaveling en hogere arbeidskosten zullen wel een belangrijkere rol hebben gespeeld dan het goedkope prikkeldraad- maar een mooi verhaal is het wel. Ik heb al eens eerder betoogd dat een satelietsgestuurde chip in het oor (met kleine puls of geluidssignaal) een op handen zijnd alternatief zou zijn dat de meer EHS helpt dan nog wat grond onteigenen. Maar dat terzijde.

Kester Freriks: Natuur, wildernis of park in: GRNVLD, 2010-2

3 opmerkingen:

Lasca ten Kate zei

Beste Krijn Poppe, in de eerste plaats: leuk dat u alle activiteiten in juni ter promotie van de biologische landbouw even onder de aandacht brengt in uw blog. Ik plaats alleen graag een kleine nuancering bij de opmerking 'En dat alles wordt ons aangeboden door de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw.'

Hoe wel deze TFMBL een heleboel goede dingen doet en inderdaad voor het 'Lekker naar de boer!' magazine heeft gezorgd, is de knapzakactie - onderdeel van het project 'Zwolle, biologisch binnen handbereik' een activiteit van de stichtingen Van Eigen Erf (www.vaneigenerf.nl) en Vriendelijke Keukens (www.vriendelijkekeukens.nl ), met financiƫle steun van de provincie Overijssel. De voor (o.a.) 'Duurzaam Zwolle' verantwoordelijke wethouder Dannenberg nam vanmorgen de allereerste knapzak in ontvangst. Hij onderstreepte in het gesprek nog eens het belang dat Overijssel hecht aan biologische landbouw.
Het Pieperpad kwam er vorig jaar op initiatief van Greenpeace en Biologica. Uit eigen ervaring(vorig jaar was ik nauw betrokken bij de introductie van het Pieperpad) kan ik zeggen dat het een prachtige route is, een '1000 km lange ode aan de biologische en duurzame landbouw' en een prachtig pleidooi voor het behoud van de biodiversiteit in Nederland!

Lasca ten Kate - Voorzitter Stichting Vriendelijke Keukens

krijn j. poppe zei

Beste Lasca
Dank voor de aanvullingen en correctie. Ik had inderdaad beter kunnen schrijven "al deze informatie wordt ons aangeboden". Gepaste excuses dus.
Krijn

Lasca ten Kate zei

Beste Krijn,

Heel graag gedaan en dank voor alle mooie blogs! Stuitte nu net, al googlend op (jo)uw verhaal over bezoek aan Oost-Hongarije, kom daarnet zelf van terug; was daar als onderdeel van 'Soft-Agri', een Gruntvig project mbt uitwisseling tussen diverse initiatieven rond regionale, duurzame voedsedproductie in Europa. Ons is opgevallen dat er in Hongarije nog veel te winnen is als het gaat om de verduurzaming, laat staan 'verbiologisering' van de landbouw. En dat terwijl er een schat aan biodiversiteit is om te koesteren...

Hartelijke groet, Lasca