dinsdag 29 juni 2010

Lijstje: Oostelijk Flevoland droog

Vandaag 53 jaar geleden, 29 juni 1957 viel Oostelijk Flevoland droog. De Belvedere scheurkalender meldt dat met de tekst van de Zuiderzeeballade (die duidelijk in de Noordoostpolder speelt) en de cultuurhistorie van dezelfde NOP, gebaseerd op de ideeen van de Delftse School. Dat kunnen we beter, we gooien er sinds lange tijd weer eens een lijstje tegenaan. Acht dorpen in Oostelijk Flevoland die nooit werden gebouwd:
  1. Roggebot (verdween in 1958 van de tekentafel, maar bracht het nog wel tot een werkkamp dat later dienst deed voor wachtenden in de immigratieprocedures)
  2. Hoophuizen - na 1958 nooit meer van gehoord maar had in de buurt moeten komen van waar later Larsen werd gedacht.
  3. Zelhorst - eveneens in 1958 in de mechanisatie gesneuveld en werd nimmer in de buurt van Hardersluis gebouwd.
  4. Bremerberg - in 1958 gestreept, maar werd later toch nog een park met vakantiehuisjes aan het Veluwemeer
  5. Burchtkamp - overleefde de droge zomer van 1959 niet maar had ten zuiden van Lelystad bij de Knardijk moeten komen als de auto niet zo'n succes was geworden.
  6. Abbert - de naam bleef bewaard in een weg, een bos met een camping. Het dorp haalde de polderkaart van  1958 al niet meer
  7. Zeewolde - hield het vol tot 1963 op een plek zo ongeveer waar later de vuilnisbelt van Lelystad zou liggen. Zou later weer opduiken als naam in Zuidelijk Flevoland en daar wel worden gebouwd.
  8. Larsen - was door de planners voorzien in de buurt van de visvijvers bij de Flevocentrale (althans op de polderkaart van 1958) en werd daarna verplaatst naar waar nu het Larserbos is, ten zuiden van het vliegveld Lelystad. Daar was het zand voor de inpoldering vast neergegooid, en de polderkaart 1962 projecteerde het aldaar, maar in 1964 werd ook dat dorp afgeserveerd.

2 opmerkingen:

Lizet Kruyff zei

Roggebot huisvest op het Roggebotzand nu het genetisch oermateriaal van onze inheemse bomen en struiken!
Misschien is dat nog wel leuker dan een dorp.

Huib Rijk zei

Larsen is nog steeds niet helemaal afgeserveerd, dwz enkele jaren geleden was er sprake van dat vliegveld Lelystad flink zou uitbreiden en dat er dan huizen gebouwd zouden worden in het Larserbos. Of het dan ook echt Larsen zou heten is de vraag.

Ik wist dat de polder in 1957 droog kwam te liggen, maar ik wist de datum niet. Maar nu weet ik: ik ben17 dagen ouder dan Oostelijk-Flevoland