zaterdag 17 juli 2010

Helsinki

We reden Helsingfors (beter bekend onder zijn Finse naam maar het land is tweetalig dus de Finse hoofdstad mag ook met zijn Zweedse naam worden aangeduid) vorige week binnen met een tropische hoosbui. Het water spoelde over de weg, ook uit de riolering. De brandweer had de hele avond nodig om parkeergarages en kelders leeg te pompen. Maar het mooie weer was niet weg te blijven en ook de dagen erna was het 26 graden. De week erna werd het nog tropischer, 32 graden werd de norm. In 75 jaar was het niet zo warm in Suomi.
En dan ook nog met 18 uur zon. De Finnen prijzen dan ook de smaakintensiteit van hun aardbeien (klopt) en bessen als gevolg van de vele zonneuren in de afrijpingstijd.
Ook interessant: in de vele stalletjes op marktpleinen en bij benzinestations worden ze traditioneel verkocht per liter. In de supermarkt 50 meter verderop per kg. Draagt niet bij aan de doorzichtigheid van de markt en het Europese parlement zal er wel tegen zijn (een onsje vleeswaren mag ook niet meer), maar het heeft wel iets charmants en is een handig systeem voor de verkopers die met een litermaat de vruchten uit een grote bak scheppen.Lagere transactiekosten want het spaart een weegschaal en vooral de tijd van afwegen uit.
Posted by Picasa

1 opmerking:

Lizet Kruyff zei

Ontbijten aan de Haven in Helsinke, bij de markt waar de dille aan de kraampjes hangt, en een vrolijke sfeer heerst. Prachtige kennismaking met de Finnen. Hun Akademie van Wetenschappen was een stuk serieuzer en moeilijker toegankelijk qua communicatie.