woensdag 7 juli 2010

intensief - extensief

In  het debat wat er beter is: intensieve of extensieve vormen van veehouderij is een recent Spaans paper interessant. Twee Spaanse landbouweconomen bekeken de resultaten van melkveehouderijbedrijven in hun land. Zij constateren dat intensieve bedrijven duidelijk efficienter zijn dan extensieve. Dat geldt zelfs gegeven dezelfde hoeveelheid inputs.
Wat niet betekent dat het ook zinvol is om alle huidige extensieve bedrijven om te turnen in meer intensief grondgebruik. Maar het geeft wel aan dat inefficiency sterk samenhangt met slechte resultaten in veevoerproductie. Of dat komt door slecht management, slechte grond of gebrek aan water is een andere zaak.
De auteurs constateren uitdrukkelijk dat dit vraagtekens zet bij het GLB beleid om betere milieuresultaten te halen door extensivering. Om te beginnen kan dat een dure vorm van vechten tegen de bierkaai zijn omdat het intensiveringsproces gewoon doorgaat.
En in ieder geval, zo constateren ze, betekent het dat intensieve veehouderij samen kan gaan met een vermindering van milieuproblemen in de melkveehouderij. Intensivering geeft kansen voor milieuverbetering omdat een deel van het probleem komt door onvoldoende controle over minerale stromen en gedrag van dieren. Intensieve bedrijven bieden dus een kans om door de infrastructuur en het management van die bedrijven bij te dragen aan verbetering van de milieuprestaties.

Antonio Alvarez en Julio del Corral: Identifying different technologies using a latent class model: extensive versus intensive dairy farms. in ERAE 37-2 2010, p 231 -250

Geen opmerkingen: