zondag 8 augustus 2010

Biofuels and bean counting

De Review of Agricultural Economics heeft zijn naam veranderd in Applied Economic Perspectives and Policy - en belooft nu nog meer beleidsrelevant onderzoek te publiceren, vooral ook in de vorm van overzichtsartikelen (in plaats van papers die een kleine toevoeging aan de theorie presenteren).
Zo lichten in het voorjaarsnummer van dit jaar de Amerikanen Harry de Gorter en David Just het biobrandstoffen-dossier nog eens door. Het goede aan dat beleid, zo constateren ze, is dat het gerichter beleid is dan algemeen landbouwbeleid, en dat bijmenging (mandates) behoorlijk efficient is. Maar verder hebben ze een lange lijst bezwaren, ondanks hun kanttekening dat niet alleen het beleid, maar ook het beleidsonderzoek nog in de kinderschoenen staan.
Zo is biobrandstoffenbeleid duidelijk inferieur aan doelgericht (targetted) energiebeleid (zoals een CO2 tax) of landbouwbeleid. De kosten voor belastingbetalers zijn erg hoog, zeker in relatie tot de voordelen. Verder kan er een forse invloed zijn op graanprijzen. Als je dit soort beleid al doet, dan zou het in ieder geval prijsgevoelig gemaakt moeten worden, zodat bij lage graanoogsten je niet een enorm prijsopdrijvend effect krijgt omdat ongeacht de prijs er bijgemengd moet worden.

Bean counting
De interdisciplinaire samenwerking tussen economen en agronomen is nogal eens lastig. Mijn indruk is doordat dit komt dat veel mensen / betrokken agronomen denken dat economie gaat over geld en neer komt op het vermenigvuldigen van hoeveelheden met prijzen, zoals in het uitrekenen van een kostprijs. Dat lijkt niet zo moeilijk dat je al op voorhand een econoom moet inhuren. Hebben ze vaak nog gelijk in ook.
Economen moet je er bij betrekken als het je om gedrag van mensen gaat. Dat is wat anders. Ik kom daarop omdat in hetzelfde nummer van de AEPP Gregory Perry zich buigt over de toekomst van de landbouweconoom en concludeert "Economic analysis in multi-disciplinary issues should remain strong, but economists will need to be engaged at the beginning of projects to avoid them becoming "bean counting" exercises". Waarvan acte.

H. de Gorter and D. Just: The social costs and benefits of biofuels: the intersection of environmental, energy and agricultural policy
G. Perry: What is the future of agricultural economics departments and the agricultural and applied economics association
beide in: AEPP, vol. 32-1, spring 2010

De foto is een pagina uit de New Scientist van 17 juli.

Posted by Picasa

Geen opmerkingen: