woensdag 4 augustus 2010

Spaanse Drol

De Belvedere Scheurkalender vraagt vandaag aandacht voor het cultureel erfgoed van de Staats-Spaanse linies bij Sluis, Damme en Retranchement (nee dat ligt niet in Frankrijk). Dat omdat op deze dag in 1587 Sluis zich overgaf aan de Spanjaarden.  Ik zou daar verder niet over geblogd hebben als de Scheurkalender niet ook het recept voor de Zeeuwse Bolus van Willem Droppers (de beste Bolusbakker van 2007) had gegeven on der de titel De Zeeuwse Bolus - ook wel Spaanse drol.  De overeenkomst tussen Bolus en drol ligt voor de hand en had ik wel eens eerder gehoord. Maar Spaanse?
Dat is tegenwoordig aanleiding maar even op internet te zoeken. Zo gauw geen bevestiging gevonden van deze combinatie, maar wel dat Bolus uit het jiddisch komt, en daarin weer van het Spaanse (!) bolla dat fijn broodje of bal / bol betekent.
Maar de bolus werd niet door de Spanjaarden bij de Staatsen geintroduceerd - dat deden de bakkers uit de Portugees-joodse gemeente in Middelburg, begin 17e eeuw. En daarom kun je ook bolussen kopen in Jerusalem, Moskou en New York. Ziet eens hoe internationaal dit streekproduct is.
Mooi verhaal, met dank aan de wiki. Weer zo eentje die schuil gaat achter de Deltawerken. Die horen we te weinig, zo verkondig ik tegenwoordig in de Deltavereniging i.o. Op LinkedIn wees ik ze er gisteren ook op dat het Zuidhollands Landschap al schrijft dat de bij het land van Saeftinge de Westerschelde overgaat in de Schelde richting Belgie. Zo kijkt de Chinese kapitein vanaf de Noordzee er ook tegenaan. Maar het meeste water stroomt andersom. Nederland kan nog een hoop leren over de Delta.
Posted by Picasa

1 opmerking:

krijn j. poppe zei

For the record: Sluis viel op 5 augustus, ik was dus iets te enthousiast met de plaatsing van de deze blog